ugradnja zubnih implatata pre i posle

Nakon što se izradi precizan plan terapije, pacijent dobija sve potrebne lekove kako bi se pripremio za predstojeću intervenciju i proces ugradnje implantata može da počne već dan nakon dobijene terapije. Kao i pred svaku intervenciju, pacijent potpisuje saglasnost da se cela procedura ugradnje implantata izvrši. Nekada je potrebno da se pre ugradnje, određeni zubi izvade, u kom slučaju nakon orvog dana vađenja, treba sačekati od dva do tri dana, kako bi rane od vađenja zarasle. Ponekad je moguće i da se ugradnja izvrši odmah nakon vađenja, a nekada se čak čeka i po nekoliko meseci do ugradnje. Sve zavisi od postojećeg stanja zuba koji se utvrđuje nakon snimanja vilica – 3D ortopan, nakon čega će svaki pacijent biti upućen u dalji tok celokupne procedure.

Kako bi period između postavljanja prošao što lagodnije, izrađuje se privremena zubna proteza, čija izrada otprilike traje pet dana. Kada se pacijentu ugrade šrafovi, moguće je odmah postavljanje ove privremene proteze, i njeno podešavanje, kako bi bila što udobnija za nošenje.

Sam proces ugradnje implanta traje od pola sata do po nekoliko sati, ukoliko je u pitanju ugradnja više šrafova. Za fiksni zubni rad potrebni broj implanta je od četiri do osam po jednoj vilici. 

U periodu od četiri meseca nakon intervencije, pacijent dolazi na kontrole jer se u tom periodu čeka da  šrafovi srastu sa kostima. U slučaju da su ugrađeni implanti koji mogu da budu opterećeni odmah nakon intervencije, pacijenti mogu da dobiju privremeni most, koji je nepokretan ujedno i ušrafljen, i mnogo udobniji za nošenje od privremene proteze. Privremena proteza kao i vađenje zuba, ukoliko je potrebno, ulaze u cenu ugradnje, za razliku od privremenog mosta, koji se doplaćuje.

U drugoj fazi celokupne procedure implantske terapije, dolazi do izrade krunica kao i njihovog postavljanja na implante.  Pre postavljanja bitno je da se utvrdi njihova boja, oblik i dužina i to s radi u dogovoru sa pacijentom. Izrada krunica započinje otvaranjem zubnih implanta i uzimanjem njihovih otiska. Ukoliko su bile postavljenje privremen krunice, one se skidaju, uzima se otisak za buduće stalne, i privremen se vraćaju, do završetka izrade permanentnih. 

Vreme potrebno za izradu zubnih krunica je od 7 do 14 dana. Potrebo je da se uradi dve do tri probe, sa razmakom od 7 do 10 dana,  kada je moguće da se urade korekcije i oblika i boje krunica. Cementiranjem budućih zubnih krunica, završava se ceo proces ugradnje.  Kada se poslednja krunica cementira, to je kraj cele procedure ugradnje implanta. Postoji opcija i da se umesto cementiranja krunica fiksira šrafovima.

Posetite našu Instagram stranicu za više pre i posle slika i uverite se u kvalitet našeg rada – https://www.instagram.com/ihdedental.serbia/