Oralna higijena

Nakon ugradnje zubnih implanta, vrlo je bitno da nastavite sa održavanje oralne higijene. Razlog što ističemo ovo je jer će meke naslage početi brže da se stvaraju i tada se bakterije razmnožavaju, pto se loše odražava na ranu. Stoga je bitno da usta budu čista.

Bitno je da obratite pažnju i na vrstu četkice. Morate koristiti samo soft ili ultra soft četkicc, medium ne. Određena vrsta zubne paste se ne izdvaja u ovom slučaju. Takođe poželjno je da dan nakon ugradnje implanta, usta isperete slanom vodom. Jednu kafenu kašiku soli rastvorite u čaši vode, i na taj način isperete usta.

Vožnja kola posle intervencije

Ono što je takođe bitno naglasiti je da, nakon intervencije, nije preporučljiva vožnja kola. Implantati se ugrađuju u lokalnoj anesteziji , dakle nećete biti u potpunosti uspavani, ali je svakako preporučljivo da neko bude sa vama, i da nakon toga ne sedate za volan.

Ishrana nakon intervencije

Kada uzimate tečnost, nakon što uklonite gazu iz usta, bitno je da ona bude hladna. Nemojte ispirati usta, i nemojte korisiti slamčicu.

U danima nakon intervencije preporučljivo je da jedete tečno kašastu hladnu hranu, da ne preskačete obroke i dobro se hranite zbog antibiotika koje pijete i bržeg i boljeg zarastanja rane. Nije preporučljivo da konzumirate lešnike, kukuruz, pirinač i slično, jer takva hrana lako može da vam upadne u ranu.

Bol zbog ugradnje zubnih implanta

U toku same intervencije pacijent je pod loklanom anestezijom, tako da ne oseća bol. Nakon popuštanja anestezije, po dolasku kući, potencijalno se javlja blaga bol koja može rasti. Sam intenzitet zavisi od toga koliko se implantata ugrađivalo, zuba vadilo ili koliko je dugo trajala sama intervencija.

Kada su duže intervencije u pitanju preporučljivo je pacijentima da ta bolove uzimaju analgetike, najčešće Nimulid ili Brufen. Druge opcije tableta protiv bolova takođe dolaze u obzir, osim Aspirina kojeg treba izbegavati.

Ako bolovi ne prestanu nakon nekoliko dana, onda je pacijent u obavezi da se javi stomatologu. 

Mirovanje

Bitno je napomenuti da nakon ugradnje implanta, može doći do otoka. Otok može biti i veći, ako je pre ugradnje došlo do vađenja zuba. Postaje vidljiv dan nakon intervencije, i dva dana nakon toga se pojačava njegova vidljivost. Injekcije protiv otoka daju se pacijentu, i to jedna posle intervencije odmah, a druga sutradan.

Zbog samog otoka preporučljivo je da se otok hladi. Bilo da stavljate hladan mokar peškir, ili led, ali ne dirketno na lice, već led treba da umotate u neku tkaninu, peškir, krpu ili slično. Držite na licu 15 minuta, sa pauzama od pola sata, i tako ponoviti nekoliko puta u toku dana.

Pored lica, hematom tj. modrica može nastati i na obrazu ili ispod oka. Modrica tu može ostati sesam dana, nakon čega se povlači i nestaje u potpunosti.

Posetite našu Instagram stranicu za više pre i posle slika i uverite se u kvalitet našeg rada – https://www.instagram.com/ihdedental.serbia/