, Razlika između ugradnje implanta sa metalokeramičkim ili bezmetalokeramičkim krunicama

Uzalud vam najbolja garderoba i šminka ukoliko ćete rukom sakrivati svoj osmeh. Stub samopouzdanja su šarm i stav, ali i mogućnost da pokažete zube i kad ste radosni, ali i kad ste ljuti. Ukoliko genetika nije bila na vašoj strani, a loše životne navike uništile izgled zuba, ugradnja zubnih implanta je rešenje koje će vam vratiti i sigurnost u sebe, ali i uticati na opšte zdravlje.

Implantacija zuba – prijatelj osmeha

Implantacija zuba predstavlja najsigurniji način da povratite sigurnost u najjači adut svakog čoveka – osmeh. Ugradnja implanta osim estetske funkcije, ima i onu biološku koja se odnosi na zaštitu desni i mekog tkiva. Tu je i mehanička funkcija koja omogućava žvakanje, tačnije mogućnost da konzumirate sve vrste namirnica, bez bojazni da će nešto poći po zlu.

Zubni implanti: cena i kvalitet – ima razlike

Danas se zubni implanti izrađuju od titanijuma koji ima svojstvo srastanja sa koskom- oseointegracijom, te je stoga izuzetno pogodan za ovu namenu. Prilikom ugradnje implanta ne dolazi do imunološke reakcije, pa je rizik odbacivanja stranog tela od strane organizma u potpunosti uklonjen. Savremeno doba i proširenje tržišta donosi veće mogućnosti, te današnji implanti pokrivaju širi spektar indikacija nego što je to bio slučaj samo nekoliko godina ranije.

Sastavni deo implanta: Jednofazni implant u svom sastavu imaju zubni implant ( korenski deo zuba) i suprastrukturu koji se odmah opterećuju sa krunicom. Od implantacije do novih zuba je potrebno da prodje 48 sati.

Koje su indikacije za ugradnju zubnih implanata?

 

  • nadoknada jednog zuba: kada vam fali jedan zub, nadoknada se radi ugradnjom jednog na koji se postavlja keramička zubna krunica.
  • nadoknada više zuba: kada vam nedostaje više zuba, zubni implanti se ugrađuju tako da služe kao nosači zubnih mostova.
  • nadoknada svih izgubljenih zuba: u slučaju bezubosti, ugradnja implanta je u velikom broju slučajeva najbolje rešenje jer se uz pomoć njih izrađuju zubni mostovi, ali i udobne i stabilne zubne proteze.

Ugradnja implanta je pogodna i za okolne, zdrave zube. Implanti čuvaju zube oko njih jer se sila koja se stvara žvakanjem prenosi na kost vilice čime se sprečava njena resorpcija. Ponašaju se veoma slično prirodnim zubima, te stoga predstavljaju odličnu zamenu za izgubljeni zub.

Kako izgleda procedura nadoknade izgubljenih zuba?

  1. Pravi se plan terapije koji uključuje klinički pregled, kao i pregled RTG ili 3D snimka
  2. Sprovodi se hirurška procedura ugradnje implantata od strane stručnog hirurga implantologa
  3. Uzimaju se otisci za izradu potrebnih krunica ili eventualnih mostova
  4. Nakon izrade krunica i mostova, njihovo postavljanje

Koja je razlika između metal keramičkih i cirkon zubnih krunica?

Metal keramička krunica je krunica koja se najčešće koristi prilikom ugradnje implanta jer ispunjava funkcijske i estetske uslove. Metal koji se koristi pri izradi krunica je kobalt-hrom legure koja ne sadrži nikal te je time mogućnost alergijske reakcije doveden na minimum. Metal keramička krunica se podjednako koristi u praksi za prednje i za zadnje zube.

U slučajevima kada je potrebno da se postigne što prirodnija boja zuba, radi se cirkon keramička krunica. Ovo je uglavnom slučaj sa prednjim zubima koji su najvidljiviji, kada se umesto metalne kapice stavlja cirkonska. Njihova izrada je za nijansu komplikovanija od metal keramičke krunice, te je stoga neretko i skuplja. Ipak, kako cirkon ima visoku čvrstoću, u velikom broju slučajeva se radi i na zadnjim zubima. Odlična je imitacija prirodnog zuba, sa estetske, ali i funkcijske strane.

Prednosti zubnih implanata u odnosu na zubne mostove i proteze

Da biste imali savršen osmeh, neophodno je da vodite računa i o samom zdravlju svojih zuba. Iz tog razloga, zubni implanti predstavljaju odlično rešenje kao nadoknada zuba koji nedostaje.

Estetika: iz ugla estetike, implanti imaju isti izgled kao prirodni zubi. Kako zubni implanti srastaju sa viličnom kosti, sprečavaju njen gubitak, ali i povlačenje desni koji se često javljaju kada se rade zubni mostovi i proteze.

Čuvanje zdravih zuba: zubni implanti ne štete kvalitetu ostalih zuba u vilici, što je slučaj sa zubnim mostovima.

Samopouzdanje i komfor: zubni implanti vam omogućavaju da vratite normalan govor i ponovo jedete sa lakoćom. Sa savršenim osmehom vam se vraća i samopouzdanje.

Okrenite se sebi i sistemski i na vreme rešavajte probleme. Ihde Dental će vam biti veran saveznik na tom putu.

U toku je Ihde Dental akcija te se ugradnja implanta sa metalokeramičkim krunicama sada može obaviti po izuzetno povoljnim cenama.