Svoju lidersku poziciju, implanti su izborili kroz dugu i pozitivnu stomatološku praksu, zatim razvoj farmacije i anesteziologije, te tehnološka dostignuća oličena u biokompatibilne, otporne i čvrste materijale od kojih su implanti sačinjeni. Sve to za posledicu je dovelo do toga da ugradnja zuba danas bude bezbolna, efikasna i funkcionalna.

Oralna hirurgija u službi blistavog osmeha

Implanti zuba predstavljaju najsavremeniju zamenu dentalnog korena. Grana stomatologije u čiji delokrug spada dijagnostikovanje i hirurško zbrinjavanje nepravilnosti i patološke promene mekih i tvrdih tkiva usne duplje, kao što su: ekstrakcija umnjaka, očnjaka, slomljenih korenova, te apikotomija (resekcija korena zuba), augmentacija grebena naziva se oralna hirurgija. Svoj doprinos daje i u oblasti estetske stomatologije.

Ugradnja zuba, može se postići primenom različitih metoda. Jedna od njih je imedijantna tehnika ugradnje implanata, koja omogućuje pacijentu da u roku od 48 sati dobije kompletan osmeh. Implantacija zubnih nadoknada predstavlja osnovu za nadogradnju jednog od 3 protetska rada (ili ređe njihovu kombinaciju):

  1. Protezu,
  2. Most i/ili
  3. Krunice.
, Zanimljivosti iz sveta implantologije – ugradnja zuba

Cena zubnog implanta

Svaka tehnološka inovacija sa sobom povlači i visoku cenu sve do momenta standardizacije usluge. Danas je i dalje široko rasprostranjena zabluda o nepristupačnosti dentalnih implanata, iako cena ne predstavlja tajnu. Procedura ugradnje implanata sada je dostupna svima. Cena zubnog implanta nije fiksna jer na njeno krajnje formiranje utiču brojni faktori, kao što su: vrsta i kvalitet dentalne nadoknade, snimanje, tim visokokvalifikovanih stručnjaka koji učestvuju u procesu implantacije, te zahtevi i želje pacijenata. Najbolja ilustracija odnosa visokog kvaliteta i niskih cena ove stomatološke usluge predstavlja činjenica da je Srbija u svetu prepoznata kao zemlja dentalnog turizma. Pacijenti iz svih krajeva planete dolaze da reše svoje stomatološke probleme i uživaju u čarima naše države.

Implanti zuba i njihove prednosti

Prednosti ugradnje dentalnih implantata su brojne:

  1. Stabilnost nadoknada koja se ogleda u funkcionalnosti, ali i stalnosti – ne postoji mogućnost samostalnog skidanja implanata. To omogućava normalno konzumiranje hrane, bez ikakve selekcije.
  2. Dugotrajnost – životni vek implanata može biti i doživotan, uz redovno održavanje oralne higijene.
  3. Ekonomičnost – ova vrsta rešenja parcijalne i totalne bezubosti dugoročno ne zahteva dodatna ulaganja. Kod parcijalnih nedostataka čuva se vitalnost vilice i susednih zuba što nije slučaj kod drugih protetskih rešenja. Zato cena zubnog implanta posmatrano na duge staze čuva budžet.
  4. Prirodan izgled – za razliku od krunica koje za osnovu imaju zbrušeni zub, dentalni implanti su neprimetni. Osmeh izgleda potuno prirodno. Ne postoji bojazan od „pomeranja“ vilice, kao što je to slučaj kod mobilnih proteza. Lek za narušeno samopouzdanje krije se u novom, prirodnom i blistavom osmehu.
  5. Čuvari zdravlja – prilikom gubitka jednog ili više zuba masa vilične kosti se smanjuje. To povlači pomeranje i „urušavanje“ susednih zuba. Otežava se žvakanje, može doći do oštećenja ostalih zuba usled promene njihove pozicije, menjaju se konture lica. Implanti zuba sprečavaju nastanak pomenutih problema jer čuvaju volumen viličnih kostiju, popunjavajući prazan prostor.

Vrste implantacionih sistema

Oralna hirurgija i implantologija danas prepoznaju veliki broj različitih vrsta implantoloških sistema, čija upotreba zavisi od same problematike sa kojom se stomatolog susreće. Ukoliko za osnovni kriterijum podele zubnih implanata uzmemo namenu i mesto ugradnje možemo razlikovati 4 osnovne vrste:

  1. Endosealni dentalni implantati – ugrađuju se u viličnu kost, bilo maksilarnu ili mandibularnu. Predstavljaju nazastupljeniji sistem nadoknade izgubljenih zuba sa učešćem od preko 95% svih radova.
  2. Transdentalni implantati – ugradnja zuba ove vrste vrši se kroz dentalni kanal korena. Igličastog su oblika, a njihova priroda potpomaže stabilnost zuba. Svoju primenu su našli kod različitih oboljenja i povreda, kao što su: paradontopatija, resorpcija dentalnog korena i preloma.
  3. Subperiostalni implantati – mrežastog su oblika jer se postavljaju ispod površine kosti u slučajevima izraženog propadanja zubnog nastavka vilice. Implantacija ove vrste nadoknada je komplikovana, što se manifestuje i u ukupnoj zastupljenosti u stomatološkoj praksi od svega 5%.
  4. Intramukozni implantati – fiksiraju se u mekom tkivu.

Implanti zuba – indikacija

Implantacija i njene najčešće indikacije su: povreda koja za posledicu ima gubitak jednog ili više zuba, potpuna bezubost, jednostrana bezubost, kompletno bezuba vilica, nedostatak jednog zuba, izražena krezubost. Cena zubnog implanta opravdaće funkcionalno i efikasno rešenje koji god problem da imate. Imajte na umu da savršen osmeh može opet krasiti vaše lice za samo 48 sata (ili u periodu od 4 do 6 sedmica) u zavisnosti od vrste tehnike nadogradnje za koju se opredelite.