Implantologija je grana dentalne medicine, a ugradnja zubnih implantata je danas najmodernije rešenje za sve oblike bezubosti, od nedostatka jednog do nedostatka svih zubi. Implantologija spaja dva područja u stomatologiji, oralnu hirurgiju i zubnu protetiku (zubne krunice). Kroz implantologiju označavamo postupak koji se bavi svim oblicima gubitka zubi. Glavni fokus implantologije odnosi se na ugradnju zubnih implantata kao najmodernijeg rešenja za gubitak zuba. Zbog sve bržeg razvoja implantologije, postupak ugradnje zubnih implantata zahteva izuzetno edukovano osoblje te vrhunsku medicinsku opremu. Predstavlja gotovo bezbolan i siguran zahvat u stomatologiji. Takođe, ova grana može gotovo u potpunosti ukloniti moguće probleme u konzumaciji hrane ili govora uzrokovanih gubitkom zuba.
, Više informacija o zubnim implantatima i implantologiji
Zubni implantati su cilindrični metalni šrafovi najčešće napravljeni od titanijuma i služe kao zamena za koren zuba. Zubni implantat se hirurški ugrađuje u koštanu vilicu ispod desni gde se nakon nekog vremena spajaju (oseointegrišu) sa kosti i postaju čvrst temelj kao zamena za zub. Zubni implanti mogu da se koriste kao zamena za jedan zub, za most podržan zubnim implantima ili za zubne proteze na implantima. Zubni implantati su biokompatibilni, što znači da se potpuno stope s kosti i organizam ih prihvati kao svoje. Posledica je potpuno prirodan osećaj i funkcija kakvu ste imali s vlastitim zubima.

Abatment je konektor između implanta i zubne navlake (krunice) koji je stavljen na ili ugrađen u vrhu zubnog implanta. Služi za povezivanje zubnog implantata i zubne krunice u određeni položaj.

Vrste operacija su brojne te se individualno prilagođavaju svakom pacijentu u skladu s najvišim svetskim standardima (EN ISO 13485:2012+AC:2012 certifikat) i to u posebno pripremljenoj ordinaciji za hirurgiju, a operaciju izvode vrhunski specijalisti oralne hirurgije.

Postupak ugradnje implantata jedan je od najsigurnijih postupaka u stomatologiji, s postotkom uspešnosti od oko 99%, a zubni implantati uz pravilno održavanje oralne higijene mogu potrajati čitav život!

Nakon ugradnje implantata želimo da se naši pacijenti osećaju sigurno i zadovoljno stoga smo se pobrinuli da svakom pacijentu omogućimo kontinuiranu postoperativnu negu i podršku naših lekara.

Zašto zubni implantati?

  1. Sprečite gubitak kosti i mekih tkiva koji se neminovno dešava s gubitkom zuba, time stvarajući velik estetski problem. Bezubost kroz duži vremenski period dovodi do lošeg prenosa žvačnih sila, preopterećenja preostalih zuba, pojave glavobolja i bolova u viličnim zglobovima.
  2. Nadomestite zube koji nedostaju bez brušenja i opterećivanja zdravih, susednih zuba.
  3. Rešite se nesigurnosti i razmišljanja hoće li vas vaša stara zubna proteza izdati i ispasti u najnezgodnijem trenutku (ručak, sastanak itd.). Zubne proteze na implantatima su u potpunosti nepomične, ne žuljaju, ne smetaju govoru…
  4. Jedite svu hranu kao da imate vlastite zube.
  5. Vratite samopouzdanje i širok osmeh na svoje lice.

Jesam li ja idealan kandidat za ugradnju implantata?

Ako vam nedostaje jedan ili više zuba, a želite se ponovno smejati, govoriti i jesti sa osećajem užitka i samopouzdanja, imamo dobre vesti za vas! Zubni (dentalni) implantati su nadomesci zuba koji izgledaju potpuno prirodno i osećate ih kao da su vaši vlastiti.

Imam li dovoljno kosti za dentalni implantat?

S gubitkom zuba nestaje i potporna kost te meko tkivo. U gornjoj vilici maksilarni sinusi „rastu“, a kost je sve tanja i slabija. U donjoj vilici je situacija slična. Zbog anatomskih ograničenja više nije moguće ugraditi implantat. No, i tu postoji rešenje. Precizan ortopan snimka ili CBCT pokazuju pravo stanje kosti i na osnovu toga se planiraju budući zahvati – augmentacija kosti i sinus lift (podizanje sinusa).

Sinus lift je hirurški zahvat podizanja dna sinusne šupljine kako bi se stvorilo dovoljno mesta za zubni implantat. Zavisno o veličini defekta, sinus lift može biti spoljni (veliki, otvoreni) ili unutrašnji (mali, zatvoreni). U stvoreni prostor stavlja se veštačka kost (augmentacija) i zaštitna resorptivna membrana koja kroz 4-6 meseci sraste s vlastitom te daje potrebnu čvrstoću i volumen za implantate. Sam zahvat je bezbolan (pod anestezijom), no mogući su prolazna bol i oticanje operisanog područja.

Koliko traju dentalni implantati, tj. zubni implantati?

Uz određene uslove, kao što je činjenica da ih postavlja edukovani iskusni implantolog i dobru negu, zubni implantati mogu trajati doživotno. Održavanje koje zahtevaju jednako je onom koje treba posvetiti i vlastitim zubima: redovno i temeljno pranje četkicom i upotreba interdentalnih četkica i konca.

Zubni implantati ili zubni most?

Svaki zub koji nedostaje treba nadoknaditi zbog očuvanja funkcije i celovitosti usne šupljine, a zubni implantati su najbolji način da bez brušenja okolnih zuba vratite izgubljene zube. Dok je zubni most konstrukcija koja se stavlja preko izbrušenih zubi kako bi ih ojačala, učvrstila i ulepšala, a s primarnom svrhom nadomeštanja jednog ili više zuba.

Zubni implantati ili zubna proteza?

Gubitak svih zuba donedavno je završavao nošenjem zubne proteze na koje se pacijenti teško navikavaju i koje funkcijski slabo zadovoljavaju. Ovaj problem je rešen zahvaljujući zubnim implantatima. Uz samo nekoliko implantata moguće je dobiti fiksni zubni most koji je neuporedivo kvalitetniji i lakši za nošenje od zubne proteze.

Kako se implantat ugrađuje?

Dvofazni sistem:
Titanijumski šraf se ugrađuje u kost, nakon čega se po pravilu čeka nekoliko meseci kako bi zubni implantat u potpunosti srastao s kosti. Nakon toga, implantati se otvaraju i nastavlja se s izradom protetskog dela (uzimanje otisaka, probe itd.). U međuvremenu pacijent nosi privremeni rad koji omogućuje zadovoljavajuću funkciju i estetiku dok se tretman ne završi u potpunosti.

Jednofazni sistem:
Na dan operacije ukoliko je potrebno odstranjuju se zubi i odmah ugrađuju implantati. Odmah nakon ugradnje implantata započinje se sa protetskim tretmanom: uzimanje otiska i registrovanje zagrižaja. Posle nekoliko sati, a maksimalno u toku sledećeg dana metalni ram mosta ili plastični šablon (za cirkonijum) će biti napravljeni, probani na pacijentu i podešeni. U toku drugog ili trećeg postoperativnog dana fiksira se most. Tog dana mozete isprobati sve mogućnosti Vaših novih zuba – da jedete, smejete se, pričate.