, O implantologiji – pitanja i odgovori stručnjaka

P: Ima li novosti u dentalnoj implantologiji? Šta je najnovije u razvoju dentalne implantologije?

O: Pre svega, želim da istaknem da stari uzorak naprednih i nenaprednih zemalja na području dentalne implantologije više ne vredi. Pre 10 ili 15 godina, u zapadnim zemljama implantologija je bila vrlo napredna jer je postojala mogućnost bolje dijagnostike, boljih operacijskih sala i boljeg osoblja, te dostupnost modernih naprava. Došlo je do dramatične promene. Jedino što je ostalo isto u nekadašnjim naprednim zemljama su mnogo veći troškovi tretmana.

P: Da li to znači da imućniji pacijenti više ne moraju putovati na univerzitete u Nemačkoj ili Švajcarskoj kako bi dobili najbolji mogući tretman?

O: Danas pacijenti širom sveta mogu izabrati svoje stomatologe i hirurge sami. Ne zavise o zdravstvenom sistemu svoje zemlje. Internet je pružio dragocenu pomoć u pronalaženju stručnjaka koji im mogu omogućiti najbolji mogući tretman. Takođe, na ovaj način i sami stomatolozi i hirurzi dobijaju kvalitetne informacije o najnovijim tehnologijama pa mogu odabrati o kojoj se žele edukovati i koju žele koristiti. Promene koje sam spomenuo, ne odnose se samo na rangiranje zemalja, već i na pomake u znanju unutar svake zemlje. U pređašnjim vremenima univerziteti su bila glavni izvor znanja unutar zemlje na mnogim poljima. Sada, barem na području dentalne implantologije vodeća pozicija se prebacila na privatne stomatologe jer oni su ti koji imaju mnogo više praktičnog iskustva.

P: Dakle, šta je tačno novo, globalno upoređujući, u dentalnoj implantologiji?

O: Budući da pacijenti danas odbijaju augumentacije kosti, stomatolozi koji primenjuju moderne tehnologije bez augumentacije počinju dominirati ovim područjem. Mnogo godina postojala je dominacija velikih implantata korenskog oblika jer nije bilo ništa drugo dostupno. Nedostatak ovih implantata je bio da zahtevaju velike količine kosti i područje bez infekcije na samom početku tretmana. Kao posledica toga našlo se rešenje u vidu augumentacije kosti i hirurzi su počeli transplantirati kosti kuka, lobanje, čak životinja ili umrlih ljudi, što je bio pravi problem. Ovakav tretman je neko vreme, a u nekim zemljama i danas je, smatran konvencionalnom metodom i pacijenti su mnogo patili. Pojava starteških implantata je uveliko promenila dentalnu implantologiju. Više nema potrebe za sinus liftom, nema transplantacija, ni bilo kog drugog oblika augumentacije. Naravno ta nova tehnologija koja se razvila se raširila. Prednosti su velike: rizične grupe kao što su dijabetičari mogu biti tretirani, kao i okoreli pušači, a najbolje je da tretman omogućava imedijatno opterećivanje, bez dugotrajnog vremena za srastanje koje smo praktikovali u prošlosti. Postupak bez augumentacije i vremena za srastanje, ne samo da daje uštedu od 30% za troškove tretmana, već štedi i 98% vremena potrebnog za tretman; samo nekoliko dana je potrebno kod ugradnje strateških implantata, za razliku od više od godinu dana potrebnih kod konvencionalnih implantata. Ova tehnologija moći će se naći u sve više ordinacija i zamenjuje danas istorijski koncept dvodelne implantologije.

P: Koliko je siguran tretman dentalne implantologije sa imedijatnim opterećivanjem? Mnogi stomatolozi misle da postoje brojne komplikacije, više nego sa starom tehnologijom.

O: Često moram odgovarati na ovo pitanje; naravno puno je manje komplikacija kod korišćenja dentalnih implantata koji se imedijatno opterećuju i povezuju u blok. Moramo na trenutak pogledati u područje ortopedske hirurgije i traumatologije, to su područja u medicini koja se bave frakturama kosti i zamena zglobova. Lekari u ovom području će uvek odabrati plan tretmana koji će im omogućiti uslove za imedijatno opterećivanje. Uobičajena je praksa da se frakturirani udovi momentalno fiksiraju i pacijenti su odmah spremni za neku vrstu funkcije, upravo je ta funkcija ono što pomaže zaceljivanju kosti. Sve ostalo bi bilo nepredvidivo i opasno. Isto je omogućeno u stomatologiji uz pomoć strateških implantata koje koristimo već mnogo godina. Primjenjujemo iste hirurške principe.