, Ugradnja implanta – trajno rešenje bezubosti

Prirodni i zdravi, vlastiti zubi uvek su najbolje rešenje. Nažalost s vremenom, iz različitih razloga dolazi do njihovog propadanja pa i gubitka jednog ili više zuba. Gubitak zuba prouzrokuje otežano žvakanje, što nepovoljno utiče na ostale funkcije sistema za varenje i šteti celokupnom zdravlju čoveka. Nedostatak jednog ili više zuba dovodi i do estetskih problema i do brojnih neprijatnosti u svakodnevnoj komunikaciji. Na mestu gde nedostaje zub postepeno dolazi i do gubitka kosti, a kako kost nestaje tako se smanjuje i mišićna masa pa lice poprima staračke karakteristike. U takvim slučajevima vestacki zubi su neminovan izbor.

Moderna stomatološka praksa danas pruža više rešenja po pitanju nadoknade izgubljenih zuba – ugradnja implanta, parcijalne ili totalne zubne proteze, krunice i zubni most. Ali koje je od tih rešenja najbolje i najtrajnije?

Ugradnja implanta danas predstavlja najbolje i najtrajnije rešenje u slučaju parcijalne ili totalne bezubosti.

Zubni most, krunice, parcijalna ili totalna zubna proteza, kao uobičajene metode za nadoknadu izgubljenih zuba, mogu samo privremeno ili delimično da reše ovaj problem.

Krunice nadoknađuju oštećeni zub, ali ne mogu biti rešenje za izgubljene zube jer se rade kada u viličnoj kosti još uvek postoji koren zuba. Međutim, u kombinaciji sa zubnim mostom mogu da nadoknade izgubljeni zub.

Da bi se postavio svaki pojedinačni zubni most, tj. da bi se nadoknadio jedan izgubljen zub potrebno je da se izbruse dva prirodna susedna zuba koji će da budu nosači konstrukcije mosta. Ovo dovodi do narušavanja zdravlja već zdravih zuba.

Kod proteza i zubnih mostova, u viličnoj kosti u predelu izvađenog zuba ne postoji nikakva zamena za koren zuba, pa kost i dalje nije stimulisana žvakanjem što opet dovodi do njenog nestajanja. Pored toga, problem koji se vremenom često javlja kod mostova i ispod proteza jeste i povlačenje desni.

Ovo su sve razlozi zbog kojih sva pomenuta prethodna rešenja samo delimično rešavaju problem bezubosti. Sa zubnim implantima to nije slučaj.

Zubni implanti nude trajno i pouzdano rešenje jer su funkcionalno i strukturno povezani sa kostima vilice, zbog čega se ponašaju vrlo slično prirodnim zubima.

Implanti su potpuno bezbedni po ljudsko zdravlje. U pitanju je šraf koji se ugrađuje u viličnu kost, napravljen od titanijuma, imunološki inertnog, biokompatibilnog materijala koji ima sposobnost srastanja s viličnom kosti. Ovaj materijal ne menja hemijsko-fizička svojstva pod dejstvom tkivnih tečnosti i ljudski organizam ga stoga dobro prihvata.

Ovi vestacki zubi u procesu žvakanja potpuno imitiraju prirodne zube i time čuvaju viličnu kost od nestajanja, čime se znatno produžava mladalački izgled čoveka i vraća njegovo samopouzdanje. Pored toga, ugradnja implanta spasava i zdravlje ostalih zuba, jer se u toku procesa ne bruše susedni zubi, već samo nadoknađuju oni koji su izgubljeni.

Još jedna prednost zubnih implantata je i ta što pružaju potpuni komfor u ustima. Za razliku od veštačkih proteza koje žuljaju, ispadaju i stvaraju neprijatan osećaj naročito prilikom govora i žvakanja, ovi implantirani vestacki zubi vraćaju prirodnost i komfor u svakodnevne rutine, pa tako i dižu vaše samopouzdanje.

Zubni implanti su najdugotrajnija zubna nadoknada kojom rešavate problem bezubosti na duže staze. Oni su jači i trajniji od svih dosadašnjih rešenja

Bilo da se radi o parcijalnoj ili totalnoj bezubosti, zubni implanti su zaista najtrajnije rešenje. Oni ne mogu da obole od karijesa ili dobiju upalu kao prirodni koren zuba koji je ostao ispod krunice. Dok se za zubni most i krunice procenjuje da, uz česte probleme i intervencije, traju 10-15 godina, zubni implanti, profesionalno ugrađeni i uz redovnu oralnu higijenu, mogu da traju doživotno. To ih čini najisplativijim rešenjem za nadoknadu zuba.

Implantacija zuba postaje sve zastupljenija i pristupačnija metoda za nadoknadu izgubljenih zuba.

Zahvaljujući današnjem napretku i razvoju savremene tehnologije, implantacija zuba danas postaje sve pristupačnija širim masama. To je najsavremenija protetska metoda za nadoknadu izgubljenih zuba i rutinska operacija sa 97% uspeha. Neuspeh se javlja u samo 3% slučaja i posledica je pogrešno postavljenog implanta ili loše oralne higijene.

Implantacija zuba je preporučljiva svim odraslim osobama sa dobrim opštim zdravstvenim stanjem. Ugradnja implanta se ne obavlja jedino kod dece, iz razloga što je njihova vilica još uvek u fazi rasta i razvoja.

Za više informacija o ugradnji implanta i implantologiji, budite slobodni da nas kontaktirate.